blog verkiezingen

Hoe organiseer je verkiezingen?

Er komen weer verkiezingen aan! Op 22 november 2023 is het zover, landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Het klinkt nu nog ver weg, maar goede voorbereiding is erg belangrijk!

Het organiseren van verkiezingen kan tijd kosten. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen.
Wij helpen je graag bij de voorbereidingen. In deze blog vind je alles wat je nodig heeft!

Budget bepalen

Bepaal het budget voor de verkiezingen met jouw team. Welke uitgaven moeten er allemaal vanuit dit budget worden gedaan? Kijk naar de kosten van vorig jaar. Vanwege de coronamaatregelen waren de kosten natuurlijk hoger, maar dan heb je een beetje een inschatting.
 

Stemlokalen inventariseren

In elke gemeente is het aantal stemlokalen verschillend. Het ene jaar zijn het er meer, het jaar erop zijn het er minder. Het afgelopen jaar was het tijdens de verkiezingen belangrijk dat er genoeg ruimte was. Daardoor werden meer lokalen ingericht om te stemmen. Deze verkiezingen zal het zeer waarschijnlijk op dezelfde manier lopen. Dit houdt ook in dat er weer ‘vervroegd stemmen’ zal plaatsvinden.

Zorg dat je een kaart hebt waar elk stemlokaal in jouw gemeente op aangegeven staat. Zo behoud je overzicht. Kijk of het mogelijk is om overal even langs te gaan. Als je bij een stemlokaal komt, denk dan aan het volgende:
  • Welke maatregelen gaan eventueel gelden?
  • Waar komt de eventuele wachtrij?
  • Is de ruimte ruim opgezet?
  • Waar komen de stembureauleden te zitten?
  • Hebben de stembureauleden gemakkelijk toegang tot sanitair?
  • Is de ruimte toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking? *
  • Is er genoeg ruimte om stembiljetten te tellen?
  • Kan de ruimte goed geventileerd worden?
Bespreek alles ook met de gastheer/vrouw van het stemlokaal. Misschien weet hij/zij nog meer zaken waar dit jaar opgelet moet worden.

*wettelijk verplicht
 

Voorraad inventariseren en bestellen

Bijna elk jaar zijn er wel verkiezingen. Maar dingen raken kwijt, zijn verouderd of kapotgegaan. Daarom is het belangrijk dat je inventariseert of alle benodigdheden aanwezig zijn. Waar zijn deze opgeborgen? Wat is aan vervanging toe? Kortom: wat heb je allemaal nodig voor een verkiezing?Coronaspecifiek:Zorg dat alle benodigdheden er netjes uitzien. Een mooie presentatie is een mooi visitekaartje voor de gemeente. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je gemeentelogo op jouw materialen te laten drukken. Zorg dat je alle nieuwe producten op tijd in huis heeft.
 

Vrijwilligers benaderen

Misschien heb je al een lijstje met vrijwilligers die vorig jaar in actie zijn gekomen en dit jaar weer met alle liefde voor de democratie het stemlokaal gaan bemannen. Super! Zo niet, geen nood. Zorg dat je op tijd begint met het werven van vrijwilligers. Dit kan je doen met het beschikbaar gestelde campagnemateriaal door de Rijksoverheid.

Er moeten genoeg vrijwilligers per locatie zijn en ook in het geval van calamiteiten of ziekte is het verstandig een aantal reserve vrijwilligers te hebben. Aangeraden wordt een reservebestand van 10% aan te houden.

Hou er rekening mee dat er een vierde stembureaulid aanwezig is. Als er maatregelen gelden, is het de taak van dit vierde stembureaulid om te controleren of kiezers zich hieraan houden.
 

Verkiezing promoten

Tijd om te promoten. Je wil natuurlijk dat de opkomst zo hoog mogelijk wordt. Geef partijen de ruimte om te promoten. Dit kan bijvoorbeeld door een verkiezingsbord te plaatsen op een doorstroomlocatie. Hier kunnen de afzonderlijke partijen hun verkiezingsposters op plakken.

Zelf kan je natuurlijk ook promoten. Denk bijvoorbeeld aan reclameborden waarop je voorbijgangers overtuigt om te gaan stemmen. De Rijksoverheid zal ook campagnes inzetten om het stemmen te promoten. Vanuit de gemeente promoten kan eventueel persoonlijker overkomen.
Betonwand Banner

De verkiezingsdag zelf

Op de verkiezingsdag zelf is het natuurlijk allemaal tot in de puntjes geregeld. De vrijwilligers kunnen aan de slag en de inwoners van jouw gemeente komen verdeeld over de dag stemmen. Je kan door de dag heen langsgaan bij de stemlokalen om te kijken of alles goed gaat en wat er de volgende keer misschien nog beter kan.

Aan het eind van de verkiezingsdag (na 21:00) is het tellen geblazen. De stembureauleden gaan aan de slag met het tellen van alle stemmen voor de gemeentepartijen.
 

Eindinventarisatie

Om voor de volgende verkiezingen klaar te zijn, is het verstandig een inventarisatielijst te maken en deze op een goede plek te bewaren. Op deze inventarisatielijst plaats je alle artikelen die je de volgende keer weer nodig hebt, welke aan vervanging toe zijn en waar je eventueel meer van nodig gaat hebben.

Met deze lijst hopen we jou een idee te hebben gegeven wat er allemaal komt kijken bij een verkiezingsdag. Een goede voorbereiding is het halve werk! Wij kunnen je met een aantal producten een mooi eind op weg helpen. Bekijk onze speciale pagina met nog meer inspiratie!

Bekijk de pagina »
Menu sluiten
Naar boven